Baza zakonske regulative


OPĆENITO

Mukotrpan proces pripreme za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji uključuje i sinkronizaciju hrvatskog zakonodavstva u velikom i bitnom segmentu - području graditeljstva. U tom je smislu proteklih godina učinjen značajan napor na promjenama regulative koja će omogućiti bezbolno priključivanje Hrvatske na značajno tržište EU-a.

Iako se nama, koji smo vezani uz struku, sve te promjene čine presporima i neučinkovitima, treba razumjeti da je riječ o izmjenama više stotina zakona i podzakonskih dokumenata koje je potrebno uskladiti kako bi postali fleksibilni u svakodnevnom brzorastućem tehnologijskom napretku.

Vrijeme je presudan čimbenik za prilagodbu i koordinaciju. Nažalost, brzina izmjena zakonske regulativene ne omogućuje nam optimizam da ćemo uskoro nazrijeti barem okvir cjelokupnog novog sustava pravno-tehničke regulative u graditeljstvu.

OSNOVNA IDEJA


Da podsjetimo, osnovna je ideja kreiranja popisa potrebne zakonske regulative ta da skupno, usmjeravajući energiju k zajedničkom cilju, dobijemo snažan alat za potrebe izrade projektne dokumentacije. Tako smo dugogodišnjim predanim radom te redovitim praćenjem izmjene regulative došli do kvalitetne podloge za naš svakodnevni rad.

NAPOMENE

Baza je neobvezujuće primjene te se odričemo bilo kakve odgovornosti pri njezinom korištenju. Sve eventualne greške i nedostatke molimo dojaviti u tajništvo Komore.

Znatan broj zakona i pravilnika vezano uz plin kao energent korespondiraju s dijelovima Baze zakonske regulative koji obrađuju područje zaštite od požara te zaštite na radu. Stoga se neće ponavljati u dijelu baze vezano uz instalacije.

Također, postoji znatan broj DIN DVGW i drugih smjernica za plinsku tehniku koji se ne dozvoljavaju objavljivati, a iz razloga zaštite autorskih prava.

Baza za sada nije interaktivna, tj. klikom na pojedine linkove neće se otvarati odgovarajuće datoteke (zakoni, propisi itd.), već je iste potrebno potražiti na web stranicama putem poveznica.BAZA ZAKONSKE REGULATIVE


OSNOVE REGULATIVE U GRADITELJSTVU
- poveznica na stranice Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja

ZAŠTITA NA RADU
- poveznica na stranice Ministarstva rada i mirovinskog sustava
- poveznica na stranice Državnog inspektorata RH

ZAŠTITA OD POŽARA
- poveznica na stranice Ministarstva unutarnjih poslova

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA
- poveznica na stranice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

STROJARSTVO - OPĆA REGULATIVA

STROJARSTVO - ENERGIJA, INSTALACIJE VODE I PLINA, GViK