Detaljan prikaz

ODRŽANA JE SVEČANA SKUPŠTINA AKADEMIJE TEHNIČKIH ZNANOSTI HRVATSKE (HATZ) POVODOM 25. OBLJETNICE (1993. – 2018.) - 21.5.2018.

Dana 21. svibnja 2018. godine je održana Svečana skupština Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ) povodom 25. obljetnice (1993. – 2018.). Na Svečanu skupštinu je pozvana i Hrvatska komora inženjera strojarstva kao podupirući član HATZ-a.

Svečana skupština je održana u Staroj gradskoj vijećnici, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5 u Zagrebu. U radu Skupštine su sudjelovali predstavnici Komore, Tihomir Rengel, dopredsjednik i Denis Puljić, glavni tajnik. Na Skupštini je Predsjednik HATZ-a održao pozdravni govor povodom 25. obljetnice, podnio godišnje izvješće o radu Akademije, predstavljeni su novoprimljeni članovi Akademije, dodijeljene su diplome te godišnje nagrade za istaknuto djelovanje članova HATZ-a uz prigodni izbor pjesama u izvedbi muškog pjevačkog zbora Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba.

O Akademiji ukratko: Godine 2009. Akademiji je priznat status znanstvene organizacije. Osnovana je kao nevladina, neovisna, nestranačka i neprofitna udruga vrsnih, iskusnih i dokazanih znanstvenika tehničkih i biotehničkih struka. U temeljne djelatnosti Akademije, kao multidisciplinarnoj zajednici znanstvenika inženjerskih struka, ubrajaju se istraživanje i razvoj u tehničkim znanostima, rad na projektima od nacionalnog značaja, rad na projektima ministarstava, državnih agencija i gospodarskih subjekata, poticanje i organizacija znanstvenog rada, izrada znanstvenih studija, ekspertiza, elaborata i projekata, raspravljanje i iznošenje stavova o aktualnim pitanjima znanosti i gospodarstva, organizacija znanstvenih skupova, izdavanje publikacija, suradnja s akademijama u zemlji i inozemstvu te prijenos znanja. Cilj Akademije je zagovarati sigurnu i korisnu uporabu tehnologija, zaštitu okoliša i ljudi od njihove neprikladne primjene, promicati profesionalizam i odgovorno ponašanje uz uvažavanje visokih etičkih norma.